Focaccia Denemeleri






Focaccia denilince aklıma İngiltere geliyor. Neden mi? Oraya gittiğimizde focaccia'ları M&S'lerden alıp, özellikle Londra'nın o güzel yeşil parklarında açlığımızı dindirmek için yemiştik. Hatta eşim hala her yediğimizde gülümseyerek anar bu küçük ekmekçikleri... Aslında bir İtalyan-Akdeniz lezzeti olmasına rağmen bize İngiltere'yi anımsatması da ilginç, açıkçası :)
Ailemizde böyle bir güzel hatırası olduğu için bu ekmeği ara sıra yaparım; ama blogumda yayınlamak hiç nasip olmadı. Farklı focaccia denemelerim oldu. Bu denemelerden ikisinin tarifini vereceğim. Öncelikle Dokuzuncu Bulut'tan alıp denediğim ilk tarif beni hiç yanıltmadı. Ölçülü ve güzel bir tarif.


Malzemeler:

Hamuru için:

3,5 su bardağı un

1,5 su bardağı ılık su

1 paket instant maya

1 yemek kaşığı toz şeker

2 çay kaşığı tuz


Zeytinyağlı karışım için:

1 küçük çay bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kuru kekik

1 tatlı kaşığı kuru biberiye

1 çay kaşığı kırmızı pul biber


Süsleme için:

Arzu ederseniz,

6-8 adet kuru domates

1 adet mor kuru soğan

9-10 siyah zeytin

Ya da sadece kuru biberiye



Yapılışı:


1- Miksere hamur kancasını takın, un, tuz, maya ve şekeri ekleyip bir tur karıştırın. İçine ılık suyun tamamını ekleyin ve hamur haline gelene kadar karıştırın. Yumuşak, ele yapışır bir hamur elde edin.


2- Hamuru zeytinyağı ile yağladığınız büyük bir cam kaseye alın, üzerini streç filmle kapatın ve oda sıcaklığında hamur iyice kabarana kadar bekleyin.


3- İyice kabardıktan sonra, ellerinizi biraz sıvıyağ ile yağlayın tekrar yoğurun ve kabarması için yine aynı kasede aynı şekilde mayalanmaya bırakın.


4- Hamur mayalanırken sıcak su dolu bir kaseye kuru domatesleri koyun ve hafif yumuşayana kadar bekletin, kağıt havlu üzerinde kurutun.


5- Soğanı yarım santim kalınlığında halkalar halinde doğrayın.


6- Zeytinyağını sos tenceresine koyun ve hafifçe ısıtın (Asla kaynamasına izin vermeyin). Altını kapattıktan sonra kuru baharatları içine atın ve karıştırın (böylece baharatların aroması artacaktır).


7- Mayalanmış hamurun içine hazırladığınız zeytinyağının yarısını ekleyin ve nazikçe yoğurun. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Yağlı hamuru fırın tepsisine alın ve ellerinizle hafifçe bastırarak yerleştirin. Üzerine parmaklarınızla bastırarak şekil verin. Domates, çekirdekleri çıkartılmış zeytin ve soğanları yerleştirin, kalan zeytinyağının birazını üzerinde gezdirin. Bu şekilde tekrar kabarana kadar oda sıcaklığında bekletin.




8- 200 derecede önceden ısıtılmış fırında (30-40 dakika) altın rengi olana kadar pişirin. 

Pişmesine yakın üzerindeki sebzelerin ve taze baharatların yanmaması için yağlı kağıt örtebilirsiniz (Benim gibi yapıp, örtmezseniz, resimlerde gördüğünüz gibi domatesleriniz hafiften yanar).


9- Fırından çıkardıktan sonra, bir fırın telinin üzerine alın ve sıcağı gittikten sonra dilimleyerek servis edin.

Afiyet olsun!

Gelelim ikinci tarife... Yakın zamanda yaptığım, hiç elle yoğrulmadan yapılan ilginç bir foccacia tarifim var. Bu, nispeten daha kolay... Bir kaç değişiklik yaptığım orjinal tarif What A Dish adlı yabancı bir blogdan. Orjinal tarifte kuru soğan, biberiye, kuru domates yoktu. Ayrıca ben su yerine, yine lor yapımında elde ettiğim besleyici peynir altı suyunu kullandım. Nasıl elde ettiğime bakmak isterseniz, bir tık buraya :)






Yoğrulmadan Yapılan Foccacia (No-Knead Focaccia Bread)

Malzemeler:

3+1/4 cup* un
1 pk instant maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1-2/3 cup* ılık peynir altı suyu veya su (Hepsini birden eklemeyin- 1 cup su ile başlayarak yavaş yavaş ekleyin)
1 tatlı kaşığı kekik
1 yemek kaşığı kuru biberiye
1 kuru mor soğan
6-7 adet kurutulmuş domates

*1 cup =240 ml'lik su bardağı

Yapılışı:

1- Büyük bir kasenin içerisinde un, şeker tuz ve mayayı karıştırıp, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve ılık su/peynir altı suyunu ekleyin. Yapışkan bir hamur elde edesiye kadar suyu/peynir altı suyunu ekleyin(Suyun hepsini kullanmayabilirsiniz-1 cup su ile başlayıp yavaş yavaş ekleyin). Bütün malzemeler karışasıya değin bir spatula yardımıyla iyice karıştırın.

2- Hamuru iyice yağlanmış dikdörtgen bir tepsiye aktarıp, bir spatula yardımıyla iyice yayın. Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı döküp her yerine elinizle yaydırın. Tepsinin üzerini streç filmle kaplayıp ılık bir ortamda yarım saat mayalanmasını bekleyin.

3- Hamur mayalanırken sıcak su dolu bir kaseye kuru domatesleri koyun ve hafif yumuşayana kadar bekletin, kağıt havlu üzerinde kurutun.

4- Soğanı yarım santim kalınlığında halkalar halinde doğrayın.

5- Zeytinyağını sos tenceresine koyun ve hafifçe ısıtın (asla kaynamasına izin vermeyin). Altını kapattıktan sonra kuru baharatları içine atın ve karıştırın (böylece baharatların aroması artacaktır).

6- Mayalanmış hamurun üzerine parmaklarınızla bastırarak şekil verin. Üzerine hazırladığınız zeytinyağ sosunu yayın. Domates ve soğanları yerleştirin.

7- 200 derecede önceden ısıtılmış fırında (30-40 dakika) altın rengi olana kadar pişirin. Pişmesine yakın üzerindeki sebzelerin ve taze baharatların yanmaması için yağlı kağıt örtebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar