Mascarpone ve Labne Kremalı Havuçlu Kek






Daha önce de havuçlu kek tarifleri denemiştim ama bu şu ana kadar denediklerimin en iyisi. Yiyen herkes bayıldı bu keke... Tabii, ben de... Bir dilim daha fazla yememek için kendimi zor tuttum. 

Benim biraz evdeki malzemeye göre uyarladığım orjinal tarif, Daily Delicious'da. 

Diğer kek tariflerim: 




Malzemeler:

Kek için:

3 yumurta (Akları ve sarıları ayrılmış)
250 gr (Yaklaşık 1 su bardağı + bir su bardağının 3/4 ü kadar) un
Yarım çay kaşığı karbonat
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 tepeleme çay kaşığı tarçın
Çay kaşığının ucu ile tuz
200 ml sıvıyağ (Ben fındık yağı kullandım)
250 gr (Yaklaşık 1 su bardağı) şeker
150 gr (3 orta boy) rendelenmiş havuç (Rendenin ince tarafı ile rendelenecek)
Yarım limonun suyu
150 gr iri parçalara ayrılmış ceviz

Kreması için:

75 gr mascarpone peyniri (Orjinal tarifte 250 gr mascarpone, 200 gr labne peyniri vardı. Ama evde az mascarpone olunca, ben labne peyniri miktarını arttırdım.)
400 gr labne peyniri
150 gr (Yaklaşık 1 su bardağı) pudra şekeri
1 orta boy portakalın rendelenmiş kabuğu


Süslemek için:

Bir avuç yarım ceviz

Yapılışı:

1. Fırını önceden 180 derecede ısıtın. 24-25 cm çapındaki kelepçeli kek kalıbınızı, tereyağı ile yağlayın ve kalıbın altına yağlı kağıt ile yerleştirin.

2. Un, karbonat, kabartma tozu, tarçın ve tuzu derin bir kaba hep birlikte eleyin (Bu işlem kekinizin, daha iyi kabarmasını sağlayacak).

3. Sıvı yağ ve şekeri mikserle iyice çırpın. Ardından teker teker yumurta sarılarını ekleyin ve çırpın (Her yumurta sarısından sonra biraz çırpın ve diğer yumurta sarısını ekleyip çırpmaya devam edin). Rendelenmiş havuçları, limon suyunu ve cevizleri ekleyip az bir müddet daha çırpın.

4. Un karışımını da ekleyip spatula yardımıyla alt üst edin ve un karışımını sıvı malzemeye yedirin.

5. Yumurta aklarını ayrı bir kapta kar beyaz oluncaya ve biraz sertleşinceye dek bir mikser veya blender yardımıyla çırpın. Çırpılmış yumurta aklarını kek hamuruna spatula yardımıyla alt üst ederek, nazik hareketlerle yedirin (Böyle yapmamızın nedeni, yumurta aklarını söndürmemek ve kekin daha iyi kabarmasını sağlamak). 

6. Kek hamurunu yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45-50 dakika pişirin. 40 dakikanın sonunda bir kürdan yardımıyla kekin pişip pişmediğini kontrol edin. pişmediyse bir 5-10 dakika daha pişirebilirsiniz. 

7. Pişen kekin ılıyınca kalıptan çıkarın ve iyice soğumasını bekleyin. 






8. Kek soğurken, kremayı hazırlayın. Buzdolabından yeni çıkmış olan mascarpone ve labne peynirlerini, pudra şekeri ve rendelenmiş portakal kabuğunu bir blender veya mikser yardımıyla iyice çırpın ve daha da katılaşması için buzdolabına kaldırın.

9. Soğumuş olan keki, isterseniz benim yaptığım gibi,ortadan enlemesine ikiye kesin (Ama cevizli bir kek olduğu için bu kesim işleminin bir hayli zor olduğunu söylemeliyim. Muntazam iki parça çıkartmak, oldukça zor). 




Ya da keki ortadan ikiye kesmeyip sadece üstünü krema ile kaplayabilirsiniz (Bu keki pişirmeden önce, orjinal tarifte olduğu gibi, hamuru iki kalıba pay edip pişirirseniz, iki kek katmanı elde edebilirsiniz ve krema ile süsleme işlemi çok daha kolay olacaktır. Ama ben işin kolayına kaçıp tek seferde bir kalıpta pişirdim ama bu şekilde de krema ile kaplamak zor oldu). 
Sonra da ilk parçanın üzerine kremanın üçte birini döküp yayın. Diğer kek parçasını da üzerine kapayıp geri kalan kremayı kekin üzerine yayın 





ve kenarlarını da bir spatula yardımıyla krema ile sıvayın. 






Keki bu şekilde biraz buzdolabında bekletip yarım ceviz parçalarını üzerine yerleştirin.

Afiyet olsun!












Yorumlar

  1. Sadece labne peyniri kullanirsak da bi sorun olmaz umarim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha akiskan bir krema elde edersiniz, Gamze Hanim.

      Sil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar