Fistik Ezmeli Saglikli Brownie






Yabancı bloglarda gezinirken, Sally's Baking Addiction adlı blogda bu ilginç ve sağlıklı tarifi gördüm. Dolabın bir köşesinde tüketilmeyi bekleyen fıstık ezmesini de değerlendirmek için de, tarifi denemeye karar verdim. İkram ettiğim kişiler tadını çok beğendi, ama içerisinde ne olduğunu bir türlü bulamadılar. Kimileri üzerindeki fıstık ezmesini tahin zannetti. Kimileri de, glutensiz olduğunu söyleyince de, badem unuyla yaptığımı iddia etti.

Tam olarak diyete uygun olmasa da, kesinlikle sağlıklı bir brownie. İçerisinde bol tereyağ, çikolata ve şeker barındıran brownie tariflerinden çok farklı. İçinde diyete uygun olmayan tek şey var. O da, fıstık ezmesi... Ama onu da light tercih edersiniz, sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırmış olursunuz.

Malzemeler:

*Kullanacağınız su bardağı 240 ml'lik olmalı.

3/4 cup (1 su bardağından* 2 parmak eksik) fıstık ezmesi
170 gr yoğurt
1/4 cup (Çeyrek su bardağı*) süt
1 yumurta
1 çay kaşığının ucuyla tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 cup (Yarım su bardağı*) bal (Diyetteyseniz, bal miktarı azaltılabilir)
1/2 cup (Yarım su bardağı*) kakao
1/2 cup (Yarım su bardağı*) yulaf ezmesi (Ben Doğadan marka kullandım)

Yapılışı:

1. Fırını önceden 175 derecede ısıtın. Küçük bir borcam kabını yağlayın ya da içerisine yağlı kağıt yerleştirin.

2. Yulaf ezmesini mutfak robotu veya rondodan geçirip iyice un haline getirin.

3. Mutfak robotundan yulaf unun çıkartmadan, içerisine, fıstık ezmesi dışındaki tüm malzemeyi ekleyin. Robotu/ Rondoyu çalıştırıp tüm malzeme karışana dek iyice çırpın (Oldukça sıvı bir karışım elde edeceksiniz; endişelenmeyin. Bu karışımı yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın kabına dökün.

4. Fıstık ezmesini mikrodalga fırında 30 saniye kadar ısıtın (Mikrodalga fırınınız yoksa, fıstık ezmesini ısıya dayanıklı bir kaba koyup altına da içerisine su konulmuş bir sütlük kullanın. Sütlüğü de ocağa alıp suyu ısıtmaya başlayın. Kısa sürede fıstık ezmesi sıvı bir hal alacak). Bu işlemleri yapmamızın nedeni, fıstık ezmesini sıvı hale getirmek. Aksi takdirde, brownie hamurunun üzerine koyucağımız fıstık ezmesi katı olur ve şekil vermek zorlaşır.

5. Isıttığınız ve sıvı hale gelen fıstık ezmesini bir çay kaşığı yardımıyla, damlalar şeklinde hamurun üzerine dökün. Sonra da bir kürdan yardımıyla, bu fıstık ezmesi damlalarına ebruli desen verin.


6. Önceden ısıttığınız fırında 25-30 dakika pişirin. İyice soğumadan sakın servis yapmayın. Yoksa, ıslak bir brownie olduğu için dağılacaktır. Hatta 2 saat kadar buzdolabında bekletirseniz, dilimlemesi daha kolay olacaktır. Kare veya dikdörtgen şekilde kesip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!










Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar