Tepside Pratik İçli Köfte

Benim gibi, fazla zamanı olmayanlardansanız ve içli köfteyi çok seviyorsanız, bir de bu tepside pratik içli köfte tarifini deneyin. 
Benim yarım ölçü yaptığım orjinal tarif ünlü şef Arda Türkmen'e ait (Aşağıdaki malzeme miktarı benim kullandığım gibi. Arda Bey, malzeme miktarını 2 kat kullanmış).
Malzemeler:
Köftesi için: 
1 bardak ince bulgur
1 bardak sıcak su
1 orta boy patates
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1 yumurta
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı pulbiber

İç harcı İçin:
150-200 gr. kıyma
1 avuç kıyılmış ceviz
1 orta boy soğan
1/4 demet maydanoz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz- karabiber
 
Üzeri ve altı İçin:
1 yemek kaşığı tereyağı
1/4 bardak zeytinyağı


Servis için:
Limon dilimleri


1. Ön hazırlık için, patatesleri haşlayıp rendeleyin. Soğanı ince yemeklik doğrayın. Maydanozu ince kıyın. 

2. Bulguru geniş bir kaba koyun ve üzerine 1 bardak sıcak suyu gezdirin. Ağzı kapalı olarak 10-15 dakika kenarda bekletin. Sonra içine haşlanmış patatesleri, domates ve biber salçasını, yumurtayı, kimyon, pulbiber, tuz ve karabiberi ilave edip, yumuşak bir bulgur hamuru yoğurun. 

3. İç harcı için, tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. Kıymayı koyup biraz kavurun. Soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin. Cevizi, tuz ve karabiberi ilave edin. Soğanlar yumuşayıp kıyma suyunu çekince ocaktan alın. Maydanozu ekleyip karıştırın.

4. Pişirme kabınızı (Ben dikdörtgen bir borcam fırın kabı kullandım) tereyağı ve zeytinyağının yarısıyla yağlayın. Bulgur köftesinden parçalar koparıp avucunuzla yassılaştırarak kabınıza yerleştirin. Bu işlemi elinizi suyla ıslatarak yapın ve kabınızdaki boşlukları kapatarak köfteyi düzleştirin. Üzerine iç harcın tamamını serin. Kalan bulguru, isterseniz orjinal tarifte Arda Bey'in yaptığı gibi, strech film arasına koyun ve merdane yardımıyla açın. Ya da benim gibi üşenenlerdenseniz, hamurdan parçalar koparıp kıymalı harcın üzerine yerleştirip, avuç içinizle düzleştirin ve kıymanın üzerini kapatın. Kalan tereyağı ve zeytinyağını gezdirin. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.

Afiyet olsun!

Yorumlar

Popüler Yayınlar