Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Eylül 2015 Pazartesi

Pektin Yapımı (Elma Pektini Tarifi)


Pektin, doğal olarak meyvelerde bulunan bir madde. Kanserini riskini azaltan, kolesterolü düşüren ve özellikle de, diyabet hastaları için vücuttaki şeker seviyesini dengeleyen mucizevi bir madde... Bazı meyvelerde-elma gibi- yoğun miktarda pektin bulunuyor. Bazılarında ise-çilek gibi- az miktarda pektin var.  Piyasada, kimyasal koruyucularla, yani katkı maddeleri ile üretilmiş hazır pektinler de mevcut, ama ben onları doğal bulmadığım için, elma pektinini evde yapmaya karar verdim. Peki bu ev yapımı pektini niçin yapıyoruz ya da bu kadar zahmete niye katlanıyoruz? Sebebi, şekeri azaltılmış reçel üretebilmek ve de reçel için daha güzel bir kıvam elde edebilmek. Aslında, birçok meyve pektin içeriyor, fakat reçel yapımında jel oluşturacak kadar yeterli pektin içermiyor; bu nedenle, reçelin kalitesini arttırmak amacıyla pektin ilave edilmesi gerekiyor. Vişne ve çilek gibi bazı meyvelerin reçelleri için, pektin neredeyse olmazsa olmaz bir madde (Bundan sonraki yazımda da, "hangi meyve ne kadar pektin içeriyor" konusunda yazacağım). Yurtdışında yapılan o yoğun kıvamlı reçellerde hep pektin malzemesi kullanılıyor. Gerçi, bizim reçellerimiz daha sıvı. Belki, yoğun kıvamlı reçel sevmeyeniniz vardır ama şekeri azaltılmış reçel yapabilmek için bile değer bunca uğraş. ;-)

Peki pektini nasıl elde edebiliriz? Pektini özellikle, elma ve turunçgillerden yapabillirsiniz. Ben, tam da şu an tezgahlarda bol bulunan yerli, yeşil yaz elmasını görünce, bir de tam kış hazırlıklıkları yaparken, hemen elma pektini yapmaya karar verdim. Kış gelince turunçgillerden de pektin yapmayı deneyeceğim. 

Elma pektini, için ideal olan elma türü yeşil ve taze elma. Bir meyve ne kadar olgunlaşmışsa, içerisindeki pektin miktarı o kadar az.  O yüzden, mümkün olduğunca, sert, sulu yeşil elmalardan tercih edin, pektin yapmak isterseniz. Peki kırmızı elmadan pektin elde edilemez mi? Tabii ki yapılır, taze ve sert olanı tercih ederek. Ama ideal olanı yeşil elma kullanmak. 


Peki pektin, nerede/ne için kullanılır? Reçel  ve jöle yapımında ve özellikle de, hazır meyve sularında kullanılıyor pektin, kıvam arttırıcı olarak. Ben ise, 2 çeşit reçel yaptım pektinle. Bu tariften sonra da, pektinli, şekeri azaltılmış çilek ve mürdüm eriği reçellerinin tariflerini yayınlayacağım.

Şimdi gelelim pektinin malzemelerine ve yapılışına...

Malzemeler: 

1 kg (5-6 adet) tercihen taze yeşil elma 
1 cup (1 su bardağı) su

Yapılışı: 

1. Elmaları iyice yıkayın. Saplarını koparıp, kabuklarını soymadan ve çekirdeklerini çıkarmadan, küçük parçalar halinde kesin (Elmanın kabukları ve çekirdekleri, pektin yapımında gerekli, çünkü jelleşmeyi sağlıyor). Fotoğrafta gördüğünüz gibi, ben elma kabuklarını soydum ve o şekilde tencereye ekledim. Bunun sebebi, piştiğinde elma posasını kabuksuz elde edebilmek. Bu elma posasını, daha sonra keklerde kullanmayı planlıyorum. Siz, eğer posayı atacaksanız, elmaların kabuklarını soymanıza gerek yok. 1 su bardağı su ekleyip orta ateşteki ocağa alın. 


2. Kaynamaya başlayınca, ocağın altını iyice kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Arada sırada, dibinin tutmaması için karıştırın ve elmalar iyice yumuşayana dek, yani yaklaşık 30 dk pişirin. Sürenin sonunda, elmalar, aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi iyice yumuşayacak. 


3. Pişen elma suyunu süzmek için, temiz bir tencere içine süzgeç yerleştirin. Süzgecin içine de, temiz ve deterjanla yıkanmamış bir bez süzme torbasını ya da beyaz bez tülbenti yerleştirin. Elma sosunu, bu bez süzme torbasına koyun. 


4. İyi kıvamda bir pektin elde etmek için, torbanın üzerine baskı yapmamaya özen gösterin (Elma suyu, yavaşça süzülsün bez torbadan); sadece fotoğraftaki gibi, süzme torbanın ağzını kapatın. Bu şekilde 1 gece bekletin ve elma suyunun süzülmesini sağlayın.


5. Süzülmüş elma suyunu bir tencereye alın ve 5 dakika kaynatın. Jöle kıvamındaki pektininiz hazır (Ben 1 kg elmadan 130 ml pektin elde ettim). Eğer, pektini hemen kullanmayacaksanız, aynı konserve yapar gibi, daha sıcakken cam bir kavanoza yerleştirin ve hemen kapağını kapatın. Pektini, bu şekilde uzun süre muhafaza edebilirsiniz. 


Bir sonraki yazımda da, pektinle nasıl reçel yaptığımı anlatacağım. 

Görüşmek üzere... 

13 yorum:

Özgen dedi ki...

Elimde bu elmalardan var hemen yapacağım daha nasıl kullanabiliriz bu ürünü bilgilendirirseniz sevinirim

Feyza S. dedi ki...

Ben reçel ve marmelat yapımında kullandım, sevgili Özgen. Yarın pektinle yapılmış bir reçel tarifi paylaşacağım blogumda.

neyzenane dedi ki...

Süzülen elmaları değerlendirmek için ne yapabiliriz? Fikirlerinizi bekliyorum :)

Ayşe Kamur dedi ki...

Pinterest diye bir site var oradan reçel yapımı izlerken pektin diye bir ürünün keşfettim ve sizin tarife ulastim. Çok teşekkür ederim

Unknown dedi ki...

jelatin gibi etkisi oluyor mu

Samar Abou Bakr Dedekorkut dedi ki...

Merhaba. Elmalari suzerken disardami yoksa buzdolabindami tutmayiyiz?

Saygilar,
Samar

Feyza S. dedi ki...

Sevgili Neyzenane,

Süzülen elmalarla kek yapabilirsiniz. Yağ yerine bu süzülmüş elma posasını kullandığım bir çikolatalı kek yaptım. Yakında yayınlayacağım, inşallah.

Feyza S. dedi ki...

Sevgili Ayşe,

Ziyaretin için teşekkürler.
Rica ederim. :)

Sevgiler...

Feyza S. dedi ki...

Sevgili Samar,

Eğer süzmek için kullandığın bez kalın ise, pektini süzmek biraz uzun sürebilir. Hava sıcaksa, oda sıcaklığından ziyade, buzdolabında bekletmek daha iyi olur.

Sevgiler...

Feyza S. dedi ki...

Merhaba Unknown,
Kivam arttırıcı etkisi var. Ama jelatin kadar da diyemem.

Feyza S. dedi ki...

Merhaba Unknown,
Kivam arttırıcı etkisi var. Ama jelatin kadar da diyemem.

Ayşe Kamur dedi ki...

Merhaba. Ayşe ben! Öncelikle yararlı paylaşımına teşekkürü borç bilirim.
Bende bir kilo yeşil elmadan yapiyorum tamda şu an. Sanırım Süzme işini aceleye getirdim. 5. 10 dakika suzulmesini bekledim ve kaynatmaya devam ediyorum. Bir kaşık limon tuzu kattim. Başka tariften aldim. Umarim güzel bir şey çıkartırım:-)))

sarıbeyli sarıbey dedi ki...

2 dönüm (400 ağaç) grany smit elma bahçem var.Pazar değri çok düştü.Pektin yapsam nerelere satabilirim.İlginize şimdiden teşekkürler.(İsmailHoca)

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

© 2011 mutfakta Feyza var, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena