Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Eylül 2015 Pazartesi

Pektinli Çilek Reçeli (Şekeri Azaltılmış-Az Şekerli Reçel)


Dün şekeri azaltılmış reçel yapmak için nasıl Elma Pektini yaptığımı yazmıştım bloguma. Bugün de, pektinli çilek tarifini yayınlıyorum, şekeri azaltılmış reçel tarifi isteyenlere... 


Çilek, içerisinde pektin miktarı en az olan meyvelerden biri... Bu yüzden, pektin kullanılmadığında, sıvı bir reçel elde ediyoruz. Eğer, benim gibi, koyu kıvamlı reçel sevenlerdenseniz, muhakkak çilek reçelinizi pektin ile yapın. Ayrıca, pektin sayesinde, şekeri fazla kullanmak zorunda kalmayacaksınız. Bilirsiniz normalde bire bir ölçü kullanılır, reçel yapımında. Yani 1 kg çileğe 1 kg şeker gibi. Ama, pektin sayesinde şeker miktarını 2/3 oranında azaltmış oluyoruz. Ben, pektinle nasıl reçel yapılacağını test etmek için az miktarda çilekle denedim bu tarifi. Eğer, sizler bu tarifi 1 kg çilek ile deneyecekseniz, yaklaşık 3/4 su bardağı pektin, 350 gr şeker kullanabilirsiniz. Yani 1 kg çileğe, yaklaşık 1/3 oranında şeker.

"Peki bu reçelin tadı nasıl?" diye soranlarınız olacaktır. O bildiğimiz klasik, içimizi bayan reçeller gibi değil... Daha hafif bir tadı var. 

Gelelim tarife... 


Malzemeler: 

65 ml elma pektini
350 gr temizlenmis cilek
120 ml toz seker
1 tatlı kaşığı limon suyu


1. Çileklerin saplarını koparıp yıkayın ve sularının iyice süzüldüğünden emin olun. Eğer çilekler büyükse 2 veya 3 parçaya bölebilirsiniz. Önemli olan, çilek parçalarının aşağı yukarı aynı büyüklükte olması. İdeali küçük çilek kullanmak, tabii ki. 

2. Çilekleri tencereye alıp üzerine pektin ve şekeri dökün. Ocağın altını açıp hafif kaynamaya başlayana dek, çilekleri  orta ateşte pişirin. Kaynama hareketini görür görmez ocağın altını iyice kısın. Çilek miktarına göre, 10-20 dk bu şekilde kaynatın (Ben çok çilek kullanmadığım için daha çabuk oldu reçelim). Limon suyunu sıkıp bir taşım daha kaynatın. Ocağın altını kapatın. Eğer uzun süreli muhafaza edecekseniz, reçel daha sıcakken, ocağın altını kapatır kapatmaz, temiz kavanozlara aktarın ve kapaklarını sıkıca kapatın. Soğuyunca, ışık almayan serin bir yerde muhafaza edin.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

© 2011 mutfakta Feyza var, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena